Zupa marchewkowa z imbirem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Łatwy

Kremowa, rozgrzewająca, przepyszna zupa

  • Łatwy

Składniki:

  • - marchewka: 600 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - ziemniaki: 2 sztuki
    - bulion warzywny: 0.67 litra
    - starty, świeży imbir: 2 łyżki
    - sól i pieprz do smaku: 1 sztuka
    - gęsty jogurt naturalny: 150 gramów

Zupa marchewkowa z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, cebulę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (nie musi być drobna). W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zalewamy bulionem, dodajemy imbir, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny. Zupę miksujemy na gładki krem (jak jest za gęsty, możemy dodać ciut więcej bulionu). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z gęstym jogurtem naturalnym.

Notka redakcyjna

PPWS_02-2016

Komentarze

Podobne przepisy