Zupa krem z zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słodki i orzeźwiający krem z zielonego groszku.
Zielone bogactwo witamin, które z pewnością posmakuje także dzieciom

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400-450 g mrożonego zielonego groszku
    400 ml bulionu warzywnego
    łyżka oleju kokosowego
    świeży lub suszony tymianek
    szczypta cukru
    sól i pieprz do smaku

Zupa krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej rozmrożony groszek z tymiankiem.
    2. Przekładamy groszek do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 min.
    3. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą soli. Całość miksujemy na gładki krem.

Porady

Zupę można podać z kleksem jogurtu czy śmietany , a w wersji wegańskiej z mlekiem, śmietanką roślinną.

Komentarze

Podobne przepisy