zupa krem z pora

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszna kremowa zupa

  • 60 min

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
    liść laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 duży por
    3 ziemniaki
    1/2 szklanki mleka
    olej rzepakowy lub słonecznikowy
    sól i pieprz do smaku
    pestki dyni do dekoracji

Zupa krem z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pora kroimy w piórka i podsmażamy na oleju rzepakowym (może być słonecznikowy, nie pozostawia tak specyficznego posmaku w zupie).
    Kiedy por będzie "zeszklony" dodajemy go do garnka z gotującym się wraz z liściem laurowym i zielem angielski bulionem.
    (Ziele angielskie i liść laurowy najlepiej wrzucić w specjalnym woreczku lub kuli do gotowania przypraw, łatwiej je wyjąc przed miksowaniem zupy)

    Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę wrzucamy do gotującej się zupy.
    Kiedy ziemniaki będą już miękkie , wyjmujemy z zupy liść laurowy, a zupę miksujemy blenderem na gładki krem . Następnie dodajemy mleko. Podgrzewamy dalej.
    Na końcu doprawiamy do smaku według uznania solą i pieprzem.
    Podajemy posypane pestkami dyni lub z groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy