1 litr bulionu warzywnego
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 duży por
3 ziemniaki
1/2 szklanki mleka
olej rzepakowy lub słonecznikowy
sól i pieprz do smaku
pestki dyni do dekoracji
Zupa krem z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pora kroimy w piórka i podsmażamy na oleju rzepakowym (może być słonecznikowy, nie pozostawia tak specyficznego posmaku w zupie).
Kiedy por będzie "zeszklony" dodajemy go do garnka z gotującym się wraz z liściem laurowym i zielem angielski bulionem.
(Ziele angielskie i liść laurowy najlepiej wrzucić w specjalnym woreczku lub kuli do gotowania przypraw, łatwiej je wyjąc przed miksowaniem zupy)
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę wrzucamy do gotującej się zupy.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie , wyjmujemy z zupy liść laurowy, a zupę miksujemy blenderem na gładki krem . Następnie dodajemy mleko. Podgrzewamy dalej.
Na końcu doprawiamy do smaku według uznania solą i pieprzem.
Podajemy posypane pestkami dyni lub z groszkiem ptysiowym.
Komentarze