Zapach, smak, piękny kolor...ta zupa ma wszystko. Paprykę można upiec przy okazji , gdy przygotowujemy mięso lub pieczemy chleb a zupę można przyrządzić następnego dnia.
Składniki:
5 dużych papryk czerwonych ( u mnie 7 małych)
400 ml bulionu
2 ząbki czosnku
pół cebuli
kwaśna śmietana
natka pietruszki
łyżka masła
sos piri piri lub pieprz chili Cayenne
Zupa krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w temp.200 stopni. Wkładamy do garnka i przykrywamy. Jak ostygną obieramy ze skóry, pozbywamy się pestek i białych, gorzkich włókien.
2.Kroimy drobno cebulę i czosnek, szklimy na maśle. Dodajemy do papryki i blendujemy. Krem dodajemy do bulionu i zagotowujemy. Doprawiamy sosem piri piri i pieprzem, jeśli bulion był niesłony to również solimy. Podajemy z kwaśną śmietaną i natką pietruszki. Dodałam też czosnkową grzaneczkę.
Komentarze