Zupa krem z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

Zapach, smak, piękny kolor...ta zupa ma wszystko. Paprykę można upiec przy okazji , gdy przygotowujemy mięso lub pieczemy chleb a zupę można przyrządzić następnego dnia.

Składniki:

  • 5 dużych papryk czerwonych ( u mnie 7 małych)
    400 ml bulionu
    2 ząbki czosnku
    pół cebuli
    kwaśna śmietana
    natka pietruszki
    łyżka masła
    sos piri piri lub pieprz chili Cayenne

Zupa krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczona papryka 1. Paprykę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w temp.200 stopni. Wkładamy do garnka i przykrywamy. Jak ostygną obieramy ze skóry, pozbywamy się pestek i białych, gorzkich włókien.
  • 2. Kroimy drobno cebulę i czosnek, szklimy na maśle. Dodajemy do papryki i blendujemy. Krem dodajemy do bulionu i zagotowujemy. Doprawiamy sosem piri piri i pieprzem, jeśli bulion był niesłony to również solimy. Podajemy z kwaśną śmietaną i natką pietruszki. Dodałam też czosnkową grzaneczkę.

Komentarze

Podobne przepisy