Zupa Krem z kukurydzy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zimą podana na gorąco, super rozgrzewa, natomiast latem świetnie smakuje zimna.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy (po 400 g)
    2 nieduże cebule
    2 ziemniaki
    1 marchewka
    1 łyżeczka miodu
    5 łyżek śmietany 30 %
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru (lub 2 szczypty w proszku)
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    szczypta pieprzu cayenne
    szczypta słodkiej papryki
    szczypta suszonej lub świeżej kolendry
    750 ml wody lub bulionu warzywnego
    sól i pieprz do smaku
    natka pietruszki do dekoracji

Zupa krem z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na jednej łyżce masła w garnku. W tym czasie kroimy na cienkie plasterki marchewkę i ziemniaka. Imbir trzemy na tarce, czosnek drobno siekamy. Dodajemy to wszystko do cebuli i jeszcze chwilkę podsmażamy. Zalewamy całość wodą lub bulionem. Odsączoną kukurydzę z puszek podsmażamy na drugiej łyżce masła. Gdy ziemniaki są już miękkie wrzucamy kukurydzę i gotujemy wszystko przez ok. 10 minut.Na końcu dodajemy śmietanę i płaską łyżeczkę miodu. Blendujemy całość. Doprawiamy zupę wszystkimi przyprawami oraz próbujemy czy jest wystarczająco ostra. Zupę przekładamy do miseczek dekorujemy zieloną pietruszką.

Porady

Możemy podać z groszkiem ptysiowym lub zgrzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy