Kalafior średniej wielkości
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
por
Wegeta
pieorz
3 kostki rosołowe (najlepsze warzywne)
4-5 ziemniaki
starty zółty ser
grzanki/groszek ptysiowy
natka pietruszki lub szczypior
Zupa-krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W osolonej wodzie gotujemy różyczki kalafiora. Dodajemy marchew , pietruszkę, pora i ziemniaki pocięte w plasterki średniej grubości.
2.Dodajemy kostki rosolowe.
Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy do uzyskania konsystencji śmietany. Doprawiamy do smaku pieprzem i wegetą, jęsli potrzeba.
3.Przygotowaną zupę-krem nalewamy na talerze, kładziemy starty żółty ser (ja użyłam sera w plasterkach),grzanki (które przygotowałam sama, smażąc na woku pokrojony chleb na odrobinie oleju) lub groszek ptysiowy i dekorujemy natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. w obu wersjach PYSZNY KREM!
Komentarze