dodatkowo:
- grzanki: kromki chleba tostowego posmarowane masłem ziołowym, pokrojone na kwadraciki i upieczone w piekarniku przez ok. 20 min. w temp. 170 stopni.
- śmietanka do zrobienia wzorku
Zupa - krem z brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy ziemniaki pokrojone na połówki. Dusimy pod przykryciem przez 10 min. Następnie wkładamy szpinak (wcześniej odsączony na sicie), doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 min. Po tym czasie wlewamy bulion i dodajemy brokuł podzielony na różyczki. Całość gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 min.). Na koniec dodajemy serek topiony pokrojony na małe kawałeczki. Mieszamy do połączenia się składników i przy pomocy blendera miksujemy zupę na krem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z grzankami i śmietanką.
Komentarze