Zupa - krem z brokułów

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna zupa-krem w optymistycznym kolorze rozweseli każdego :)

  • 45 min

Składniki:

  • - 4 ziemniaki
    - 1 duży brokuł
    - 1 cebula
    - 1l bulionu
    - 2 łyżki masła klarowanego
    - 75g serka topionego ziołowego
    - sól
    - pieprz kolorowy - świeżo zmielony

    dodatkowo:
    - grzanki: kromki chleba tostowego posmarowane masłem ziołowym, pokrojone na kwadraciki i upieczone w piekarniku przez ok. 20 min. w temp. 170 stopni.
    - śmietanka do zrobienia wzorku

Zupa - krem z brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy ziemniaki pokrojone na połówki. Dusimy pod przykryciem przez 10 min. Następnie wkładamy szpinak (wcześniej odsączony na sicie), doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 min. Po tym czasie wlewamy bulion i dodajemy brokuł podzielony na różyczki. Całość gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 min.). Na koniec dodajemy serek topiony pokrojony na małe kawałeczki. Mieszamy do połączenia się składników i przy pomocy blendera miksujemy zupę na krem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
    Podajemy z grzankami i śmietanką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy