Zupa krem szpinakowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa krem szpinakowy

  • 40 min

Składniki:

  • 1 litr bulionu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 ziemniaki
    250 g świeżego szpinaku typu baby
    masło lub oliwa do podsmażenia
    sól i pierz do smaku
    do podania:
    jajka na twardo
    kiełki

Zupa krem szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle lub oliwie.
    Ziemniaki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Do gotującego bulionu wrzucamy ziemniaki oraz zeszklony czosnek i cebulę, gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodajemy umyty szpinak i gotujemy chwilę.
    Potem całość miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie odrobiną śmietany.
    Podajemy z jajkiem na twardo oraz kiełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy