1 litr bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
250 g świeżego szpinaku typu baby
masło lub oliwa do podsmażenia
sól i pierz do smaku
do podania:
jajka na twardo
kiełki
Zupa krem szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle lub oliwie.
Ziemniaki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Do gotującego bulionu wrzucamy ziemniaki oraz zeszklony czosnek i cebulę, gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodajemy umyty szpinak i gotujemy chwilę.
Potem całość miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie odrobiną śmietany.
Podajemy z jajkiem na twardo oraz kiełkami.
Komentarze