Zupa-krem marchwiowo-kukurydziana na ostro

0 (0 ocen)

Delikatna lekko słodka a za razem pikantna , nadająca się dla osób dbających o linię :)

Składniki:

  • Składniki na 2 porcję:
    4 marchewki
    1 pietruszka
    1 średni ziemniak
    1 puszka kukurydzy ( 285 g. po odsączeniu z zalewy)
    2 listki laurowe
    1 płaska łyżeczka chili
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    Kwaśna śmietana do dekoracji

Zupa-krem marchwiowo-kukurydziana na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy , myjemy , kroimy na mniejsze kawałki.
    Zalewamy wodą wraz z liśćmi laurowymi -gotujemy do miękkości.
  • 2. Kukurydzę odsączamy z zalewy , z garnka wyjmujemy liście laurowe , wsypujemy kukurydzę ( wody ma być tyle by zakrywała tylko warzywa , gdy mamy a dużo , odlewamy) gotujemy razem 5 min na wolnym ogniu.
  • 3. Zupę zdejmujemy z gazu , miksujemy blenderem na gładki krem.
    Podajemy udekorowaną kwaśną śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy