Zupa jabłkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

przepyszna, letnia zupa owocowa, najlepiej smakuje ze świeżo zebranych jabłek z własnego lub zaprzyjaźnionego drzewa.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka: 0.2 kilograma
    - woda: 1 litr
    - cukier (lub więcej - do smaku): 3 łyżki
    - cynamon (opcjonalnie inne przyprawy takie jak goździki, imbir...): 0.5 łyżeczki
    - migdały płatki: 2 łyżki
    - serek homogenizowany waniliowy: 1 opakowanie

Zupa jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlewamy do garnka i zaczynamy podgrzewać. W między czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Dodajemy do wody wraz z cukrem i cynamonem. Gotujemy około 10 minut aż jabłka będą miękkie.
  • 2. Studzimy i wstawiamy na jakiś czas do lodówki. Przed jedzeniem zupę miksujemy, dodajemy serek homogenizowany i dalej miksujemy do gładkości.
  • 3. Migdały przyrumieniamy na suchej patelni. Zupę ozdabiamy na talerzach migdałami i cynamonem i podajemy tak jak lubimy - samą, z makaronem. U mnie w domu jemy ją z chrupiącymi cornflakesami.

Komentarze

Podobne przepisy