Zupa grzybowa z makaronem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa ze świeżymi i suszonymi podgrzybkami. Pycha.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 marchewki
    pietruszka
    1/2 selera
    mała cebula
    listek laurowy
    5 ziaren jałowca
    sól do smaku
    garść suszonych podgrzybków, albo innych grzybów leśnych
    300 g świeżych podgrzybków, albo innych grzybów leśnych
    150 ml śmietany 18 %
    łyżka mąki pszennej
    300 g makaronu krajanka Lubella jajeczna 5 jaj
    natka pietruszki do posypania

Zupa grzybowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, umyć i ugotować wywar z dodatkiem listka laurowego, jałowca, soli.
    Suszone grzyby namoczyć ok 30 min. Ugotować w małej ilości wody. Przestudzone grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
    Świeże grzyby oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
    Wywar warzywny przecedzić. Dodać pokrojone na mniejsze części świeże grzyby. Gotować ok 15 min. Następnie dodać ugotowane suszone grzyby razem z wodą w której się gotowały.
    Do śmietany dodać łyżkę mąki pszennej. Wymieszać. Dodać troszkę gorącego wywaru i wymieszać. Śmietanę dodać do zupy, zagotować.
    Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu ( 6 min ).
    Zupę podawać z makaronem i natką pietruszki. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy