2 marchewki
pietruszka
1/2 selera
mała cebula
listek laurowy
5 ziaren jałowca
sól do smaku
garść suszonych podgrzybków, albo innych grzybów leśnych
300 g świeżych podgrzybków, albo innych grzybów leśnych
150 ml śmietany 18 %
łyżka mąki pszennej
300 g makaronu krajanka Lubella jajeczna 5 jaj
natka pietruszki do posypania
Zupa grzybowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać, umyć i ugotować wywar z dodatkiem listka laurowego, jałowca, soli.
Suszone grzyby namoczyć ok 30 min. Ugotować w małej ilości wody. Przestudzone grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
Świeże grzyby oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Wywar warzywny przecedzić. Dodać pokrojone na mniejsze części świeże grzyby. Gotować ok 15 min. Następnie dodać ugotowane suszone grzyby razem z wodą w której się gotowały.
Do śmietany dodać łyżkę mąki pszennej. Wymieszać. Dodać troszkę gorącego wywaru i wymieszać. Śmietanę dodać do zupy, zagotować.
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu ( 6 min ).
Zupę podawać z makaronem i natką pietruszki. Smacznego.
Komentarze