Zupa fasolowa z pomidorami i selerem naciowym

0 (0 ocen)

  • Średni

Fasolówka inaczej.

  • Średni

Składniki:

  • - łopatki wieprzowej: 40 dekagramów
    - fasola biała: 200 gramów
    - marchewka: 2 sztuki
    - ziemniaki: 2 sztuki
    - seler naciowy: 5 sztuk
    - pomidory krojone w puszce: 1 sztuka
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - papryka ostra mielona: 1 szczypta
    - majeranek: 1 szczypta

Zupa fasolowa z pomidorami i selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć w wodzie i pozostawić na noc. Mięso umyj osusz, pokrój w kostkę i zalej wodą, zagotuj. Marchew obierz i dodaj do miesa. Namoczoną fasolę wrzuć do wywaru, gotuj ok 40 min. Ziemniaki obierz, łodygi selera umyj i oczyść z włókien pokrój w grube plastry. Razem z ziemniakami dodaj do zupy. Gotuj ok. 15 min. Na koniec dodaj krojone pomidory. Cebulę obierz pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Dodaj do zupy. Przypraw solą i pieprzem, papryką oraz ewentualnie świeżymi ziołami.

Komentarze

Podobne przepisy