Pyszne danie jednogarnkowe. Zupa jest sycąca i bardzo zdrowa. Dodatek ostrej papryczki nadaje jej chatakteru! Polecam!
20 min
Składniki:
300 ml puree z dyni
250 g ugotowanej soczewicy
150 g lekko wędzonej kiełbasy (u mnie kabanosy)
pół pora lub mała cebula
ok. 200 g drobnego makaronu (u mnie motylki)
oliwa z oliwek
sól
papryczka peperoncino (wg uznania)
natka pietruszki
Zupa dyniowa z soczewicą i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojony drobno por, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, kawałeczek ostrej papryczki i pokrojoną na kawałeczki kiełbasę. Podsmażyć przez ok. 5 min.
2.Dodać ugotowaną soczewicę, puree z dyni, makaron i gorącą wodę (ok. 4 cm nad poziom skłdników).
3.Teraz dodać sól i gotować, aż makaron będzie miękki (w razie potrzeby dodać wodę). Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić wg uznania solą i papryczką. Podawać.Buon Appetito!
Komentarze