Zupa cukiniowo-serowa z makaronem jajecznym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Ekspresowa zupa na rosole drobiowym z cukinii i sera mascarpone z delikatnym aromatem czosnku. Jeśli zostanie Wam trochę rosołu z niedzielnego obiadu, koniecznie spróbujcie :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 cukinie (600-700 g)
    250 g sera mascarpone
    100 g makaronu jajecznego krajanka
    3 szklanki rosołu drobiowego
    4 duże ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    ew. sól

Zupa cukiniowo-serowa z makaronem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Rosół zagotowujemy i wkładamy cukinię i czosnek. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Miksujemy blenderem. Do zupy dodajemy ser mascarpone i mieszając podgrzewamy aż ser się rozpuści. Wsypujemy 1,5 łyżki koperku i, jeśli potrzeba, doprawiamy solą.
  • 2. W czasie kiedy zupa się gotuje, gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy porcje pozostałym koperkiem.

Porady

Jeśli nie mamy domowego rosołu, można przygotować rosół z kostki bulionowej.

Komentarze

Podobne przepisy