Zupa szpinakowo-serowa z makaronem

4.5 (189 ocen)

Bardzo smaczna zupka z łatwo dostępnych składników.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    200 g makaronu kolorowego penne
    3 bloczki serka topionego Gouda ( 300 g)
    2 jajka

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    250 g szpinaku mrożonego

    Składniki robocze:
    1,5 l. wody
    1/2 szklanki mleka
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła śmietankowego
    1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
    sól , pieprz

    Do dekoracji:
    pokrojony drobno por

Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szpinakowo-serowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • woda z serkami 1. Serki topione wkładamy do garnka , zalewamy wodą , gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się serków.
  • szpinak 2. Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy szpinak oraz przeciskamy przez praskę obrane ząbki czosnku , sól ,pieprz i zioła prowansalskie. Smażymy do całkowitego rozmrożenia się szpinaku- odstawiamy do ostygnięcia.
  • jajka ze szpinakiem 3. Jajka bełtamy z mlekiem , dodajemy ostygnięty szpinak , łączymy.
  • zupa 4. Do garnka z serkami wlewamy jajka ze szpinakiem cały czas " ubijając" zupę by jajka się nie ścięły-doprawiamy solą i pieprzem , miksujemy chwilkę blenderem.
  • makaron 5. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
    Rozkładamy na talerze ,zalewamy zupą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować