ZUPA BROKUŁOWA

0 (0 ocen)

Zupa jest bardzo pożywna i sycąca.

Składniki:

  • 50 dag brokułów, 40 dag włoszczyzny, cebula, 25 dag ziemniaków, łyżka masła, 2/3 szklanki śmietany, 2łyżki natki pietruszki, pieprz, sól, cukier.

Zupa brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyścić opłukać. Z brokułów oddzielić różyczki, a łodyżki pokroić na małe kawałki. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wrzucić do rondla, dodać masło i lekko poddusić ( podczas duszenia mieszać). Następnie zalać wrzącą wodą, dodać pokrojone w słupki ziemniaki, brokuły oraz posiekaną cebulę, drobno pokrojonego pora i razem ugotować. Doprawić solą, cukrem i pieprzem, zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy