Ziołowe schabowe z wkładką

0 (0 ocen)

Ziołowe schabowe są świetną alternatywą do zwykłych tradycyjnych schabowych. Rewelacyjnie pachną i smakują czosnkiem, oregano, ziołami prowansalskimi i lubczykiem. Dzięki wkładce serowo warzywnej są niezwykle syte.

Składniki:

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
    Sól czosnkowa
    Biały pieprz
    Oregano
    Liść lubczyku
    Zioła prowansalskie
    2 jajka
    Bułka tarta do panierowania

    10 pieczarek
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    100 g żółtego sera
    Olej do smażenia
    Sól
    Pieprz

Ziołowe schabowe z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Z każdej strony doprawiamy solą czosnkową i białym pieprzem. Z jednej strony obsypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Każdy plaster mięsa maczamy w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę oraz paprykę w kosteczkę. Mieszamy ze sobą i przesmażamy do miękkości na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
    Schabowe układamy na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku rozkładamy usmażone warzywa i ser. Zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.

Komentarze

Podobne przepisy