ZIMNY KOŁACZ

  • wyświetlono: 555 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie.Zawsze się udaje!

  • 60min

Składniki

- 1 kg mąki pszennej
- 100 g drożdży świeżych
- 2 kostki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- marmolada lub dżem
- cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

ZIMNY KOŁACZ

  • 1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy , zalewamy ciepłym mlekiem.Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Do dużej miski wsypujemy mąkę , cukier, jajka, żółtko, sól, wlewamy rozczyn i wystudzone masło.
  • 4. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto.
  • 5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm.Wycinamy kwadraty (ok.8cmX8cm).Na środek każdego kwadratu kładziemy nadzienie i zlepiamy przeciwległe końce.
  • 6. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 20 min w temp. 180 stopni C na złoty kolor.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Kołacz Wielkanocny

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Kołacz Wielkanocny z żurawiną

Pyszny, słodkawy drożdżowy chlebek.

Kołacz ze śliwkami

Dodane przez: precelia

Kołacz ze śliwkami

Gdy pojawiają się śliwki nie ma...

Zimny Jagodowiec

Dodane przez: pyska119

Zimny Jagodowiec

Ten przepis dostałam od pra babci,...

Sernik "Zimne Bounty"

Dodane przez: 2milutka

Sernik "Zimne Bounty"

Rewelacyjny sernik na zimno o kokosowym...

Gotowy sernik.

Dodane przez: Janek102

SERNIK "zimny"

Zawsze serniki piekłem a teraz...

kołacz z makiem

Dodane przez: Babcia Tereska

KOŁACZ ŚLĄSKI - Z RÓŻNYMI NADZIENIAMI

Mój przepis, zmodyfikowany na Zbiór...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE