Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyłem, obrałem, pokroiłem w grube plasterki. W misce wymieszałem talarki z oliwą, sola i pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyłem jedną warstwę ziemniaków. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.
Zapiekałem do czasu, aż ziemniaki się zezłociły.
Sos : wymieszałem majonez, musztardę Dijon i ocet balsamiczny. Wstawiłem na pół godziny do lodówki.
Cebulę obrałem, pokroiłem w cieniutkie plasterki. Bekon usmażyłem na chrupko.
Upieczone ziemniaki posypałem cebulą, boczkiem, posiekana natka pietruszki, a na koniec pokruszonym serem.
Komentarze