Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Pyszne połączenie pieczonych ziemniaków z bekonem i sosem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    • 2 czerwone cebule
    • 200 g bekonu
    •natka pietruszki
    • ser blue
    • Sos : ¾ szklanki majonezu
    • 2 łyżki musztardy dijon
    • 3 łyżki octu balsamicznego

Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyłem, obrałem, pokroiłem w grube plasterki. W misce wymieszałem talarki z oliwą, sola i pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyłem jedną warstwę ziemniaków. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.
    Zapiekałem do czasu, aż ziemniaki się zezłociły.

    Sos : wymieszałem majonez, musztardę Dijon i ocet balsamiczny. Wstawiłem na pół godziny do lodówki.

    Cebulę obrałem, pokroiłem w cieniutkie plasterki. Bekon usmażyłem na chrupko.
    Upieczone ziemniaki posypałem cebulą, boczkiem, posiekana natka pietruszki, a na koniec pokruszonym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy