Ziemniaki smażone na maśle z cebulką i wędliną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sycące danie w kilka chwil..

  • 30 min

Składniki:

  • 10 ugotowanych ziemniaków
    1 duża cebula
    6 plasterków wędliny
    przyprawa warzywna do potraw
    sól, pieprz
    2 łyżki masła
    2 łyżki oliwy
    natka pietruszki

Ziemniaki smażone na maśle z cebulką i wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w krążki, włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą i odrobiną masła, usmażyć na złoty kolor, doprawić solą. Ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć na patelnię z rozgrzanym masłem, doprawić solą, pieprzem i przyprawą warzywną, smażyć na średnim ogniu przez ok. 10 min. często mieszając. Do ziemniaków dodać pokrojoną wędlinę i smażyć dalej przez 5 minut. Dodać podsmażoną cebulę, zamieszać. Zmniejszyć płomień, smażyć pod przykryciem przez 5-10 min. Podawać na ciepło. Przed podaniem posypać natką. Smacznego!

Porady

Do tego dania można wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy