Ziemniaczki pieczone z curry i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczny dodatek do obiadu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok. 1 kg małych ziemniaczków
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki czosnku w proszku
    1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    1/4 łyżeczki curry
    4 łyżki oliwy z oliwek

Ziemniaczki pieczone z curry i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaczki umyć, przekroić na połówki i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą następnie polać po siniakach i wymieszać tak aby każdy ziemniaki był w mieszance ziołowej. Można również ziemniaki włożyć do worka foliowego, dodać mieszankę ziołowa i potrząsnąć kilka razy aby ziemniaki pokryły się przyprawami.
  • 2. Naczynie żaroodporne nakryć filia spożywcza. Pieczenie ok. 1,5 godziny w temp 180 stopni. Na ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia odkryć folię aby ziemniaczki się przyrumienily.

Porady

Ziemniaki można podlać niewielką ilością wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy