Ziemniaczane rozetki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczne rozetki przygotowane z ziemniaczanego piure z dodatkiem jajka i gałki muszkatołowej. Idealne do każdego rodzaju mięs oraz jako samodzielna przystawka zamiast tradycyjnych smażonych frytek.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
    1 jajko
    szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz i sól

Ziemniaczane rozetki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i umyć, ugotować w osolonej wodzie.
  • 2. Odcedzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków.
  • 3. Dodać jajko i przyprawić, wyrobić masę ziemniaczaną.
  • 4. Masę ziemniaczaną przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką.
  • 5. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać rozetki.
  • 6. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy