Ziemniaczana carbonara

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapiekany ziemniaczany makaron w sosie jajecznym i otulony wędzonym boczkiem to pomysł na pożywny obiad.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 długich plasterków wędzonego boczku
    jajko
    100 ml mleka
    ziemniak
    pieprz
    domowa przyprawa warzywna lub sól ziołowa
    pietruszka do posypania

Ziemniaczana carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pzrygotowanie 1. Boczek układamy w okrągłych foremkach do zapiekania. Na warstwie boczku układamy ziemniaka pokrojonego w spaghetti.

    Jajko i mleko rozbijamy widelcem, wsypujemy przyprawy i jeszcze chwilę mieszamy. Mieszanką zalewamy ziemniaczany makaron. Wystający poza foremkę boczek zawijamy do środka.

    Tak przygotowane zawiniątka wstawiamy do piecyka pieczemy w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Podajemy od razu po przygotowaniu posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy