Pod koniec maja spadł śnieg. I tak padał przez dwie godziny, aż mój syn zapytał czy pójdziemy ulepić bałwana. Zamiast bałwanka zaproponowałam mu przekąskę w tonacji zielono-czerwonej, by wreszcie wywołać słońce! Szparagi z arbuzem!
Zielone szparagi z podsmażanym arbuzem i tartym parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od wrzucenia umytych i przekrojonych na pół szparagów na rozgrzaną patelnię. Do tego łyżka masła, sól, odrobina brązowego cukru i ocet balsamiczny. Podsmażamy czy też raczej podduszamy nasze szparagi około 16-18 minut, a na ostatnie cztery dorzucamy pokrojonego arbuza. Arbuz powinien odrobinę się podsmażyć, ale nadal pozostać kruchy i twardy. Całość przekładamy na talerz, dodajemy jeszcze trochę octu balsamicznego i posypujemy utartym parmezanem.
Komentarze