Zielone spaghetti z łososiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mój mąż mięsożerca bardzo lubi te danie!

  • 30 min

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti
    100 g wędzonego łososia
    oliwa z oliwek
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    garść czarnych oliwek
    pół słoiczka zielonego pesto
    szczypior
    prażony słonecznik
    sól, pieprz

Zielone spaghetti z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę podsmażamy.
  • 3. Łososia kroimy w małą kosteczkę. Oliwki siekamy w plasterki. Dodajemy na patelnię. Smażymy do zarumienienia łososia.
  • 4. Do ryby i warzyw dodajemy pół słoiczka pesto oraz dwie łyżki wody w której gotował się makaron. Dokładnie mieszamy i smażymy około 5 minut. Doprawiamy do smaku.
  • 5. Szczypiorek siekamy, słonecznik prażymy na suchej patelni.
  • 6. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy na patelnię i mieszamy z sosem. Danie przekładamy na talerze, obficie posypujemy szczypiorkiem i słonecznikiem.

Porady

Danie ostrożnie solimy, łosoś i pesto nadają intensywny smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy