Zielone tagliatelle z łososiem

4.5 (178 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

...to propozycja na prostą, ale wykwintną kolację. Białe wino jest jednym ze składników tego dania, ale podane również jako dodatek sprawi je jeszcze bardziej wykwintnym.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron tagliatelle (zielony, 500g świeżego makaronu lub 300g suchego): 500 gramów
    - Filet z łososia (250 - 300g): 250 gramów
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - wino białe wytrawne: 0.5 szklanki
    - śmietanka 30%: 1.5 szklanki
    - masło: 3 łyżki
    - oliwa: 2 łyżki
    - sól (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - pieprz (do smaku): 5 szczypt
    - koperek: 1 pęczek
    - skórka (otarta z 1 cytryny): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielone tagliatelle z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron w osolonej wodzie w czasie podanym na opakowaniu.
  • 2. Umytego i osuszonego łososia pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny. Usmażyć na rozgrzanym maśle i oliwie. Dodać zmiażdżonyy czosnek, smażyć delikatnie mieszając aż łosoś ładnie się zrumieni.
  • 3. Dolać wino, zwiększyć ogień. Gdy alkohol odparuje, dodać śmietankę. Dodać sól i pieprz (do smaku), gotować do zgęstnienia.
  • 4. Dodać drobno pokrojony koperek (część pozostawić do dekoracji), wymieszać.
  • 5. Do sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać.
  • 6. Podawać zaraz po przygotowaniu. Każdą porcję posypać koperkiem i startą skórą z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować