Zielona poezja

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na ciasto dostałam od Cioci. Tort wyjątkowo smaczny, a jego wygląd zachęca do degustacji.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    45 dag mrożonego szpinaku
    25 dag cukru
    3 duże jaja
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem
    3 kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki cukru pudru

Zielona poezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka. Do masy dodać olej, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Rozmrożony i dobrze odsączony szpinak zmiksować blenderem i dodać do przygotowanej masy. Wszysko wymieszać i wylać na tortownicę o średnicy 25cm. Piec ok. 40 minut, w temperaturze 180 C.
  • 2. Przygotowanie kremu:
    Żelatynę namoczyć w pół szklanki wody, następnie rozpuścić. Śmietanę ubić, dodać przesiany cukier puder. Na końcu przestudzoną żelatynę.
  • 3. Górną warstwę ciasta zciąć, pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na pół. Układamy ciasto, wykładamy połowę śmietany, następnie drugą wartswę ciasta. Wykładamy pozostałą śmietanę i formujemy tort. Na wierzch posypujemy pokruszonym ciastem i dekorujemy owocami.

Porady

Tort można dekorować różnymi owocami np. borówki, ciemne winogrona, mandarynki itp.

Komentarze

Podobne przepisy