Żeberka słodko - ostre - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć i osuszyć,pokroić na porcje,każda z kostką.W misce wymieszać paprykę słodką,ostrą,imbir,miód i kminek - włożyć żeberka do marynaty,dokładnie obtoczyć,owinąć folią miskę i wstawić do lodówki na 4godziny.
2.Żeberka wyłożyć razem z marynatą do rynnika,dodać 3łyżki wody,przykryć pokrywką i dusić,czas od czasu mieszając,na wolnym ogniu 25min,po tym czasie zdjąć pokrywkę,zwiększyć gaz i na ostrym ogniu odparować powstały sos,lub go odlać(przyda się do przyrządzania sosów),włożyć masło i podpiec żeberka na złoty kolor.Cebulę pokroić w plastry,wyłożyć na podrumienione żeberka i dusić ok.10min,mieszając.Wyłożyć porcje żeberek z cebulką na talerze i podawać.
SMACZNEGO!!!
Komentarze