Pszenno-żytnie naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.składniki na ciasto naleśnikowe wsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego ciasta
2.patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować raz olejem i mocno rozgrzać, smażyć cienkie złociste naleśniki
3.w rondlu rozgrzać olej, wsypać drobno pokrojoną cebulę, wsypać 1 łyżkeczkę cukru i podsmażać , dodać drobno posiekane ząbki czosnku, podsmażać krótko aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki
4.dodać połamany szpinak, wsypać kucharka i dusić do rozmrożenia szpinaku
5.do szpinaku dodać pieprz mielony, włożyć serek wiejski, pokrojoną mozzarellę, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku i połączenia składników
6.na każdy naleśnik nakładać farsz, składać na "4", w piekarniku można podpiec
Komentarze