pszenno-żytnie naleśniki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

pyszne naleśniki, my lubimy również na obiad i kolację.........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mąka tortowa 3 szklanki, mąką żytnia 3/4 szklanki, mleko 1/2 litra, jajka 1 sztuka "L", woda zimna zwykła około 1/2-3/4 litra, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki...............

    FARSZ SZPINAKOWY: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebule 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, ząbki czosnku 6 sztuk, szpinak mrożony rozdrobniony 2 opakowania, kucharek 1 łyzka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski "grani" 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki

Pszenno-żytnie naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. składniki na ciasto naleśnikowe wsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego ciasta
  • etap 2. patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować raz olejem i mocno rozgrzać, smażyć cienkie złociste naleśniki
  • etap 3. w rondlu rozgrzać olej, wsypać drobno pokrojoną cebulę, wsypać 1 łyżkeczkę cukru i podsmażać , dodać drobno posiekane ząbki czosnku, podsmażać krótko aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki
  • etap 4. dodać połamany szpinak, wsypać kucharka i dusić do rozmrożenia szpinaku
  • etap 5. do szpinaku dodać pieprz mielony, włożyć serek wiejski, pokrojoną mozzarellę, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku i połączenia składników
  • etap 6. na każdy naleśnik nakładać farsz, składać na "4", w piekarniku można podpiec

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy