Zawijaniec czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wyśmienita uczta dla wielbicieli czekolady:)

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 łyżki mąki pszennej
    100 g czekolady gorzkiej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki wrzącej wody
    Krem czekoladowy:
    1 kostka margaryny
    200 g czekolady gorzkiej
    50 g cukru pudru
    20 ml likieru
    Polewa czekoladowa:
    1 czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej

Zawijaniec czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać żółtka,ucierać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem,wodę i na koniec rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, wymieszać. Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 10-15 minut w temp. 180 s.C z obiegiem powietrza. Jeszcze gorącą zwinąć w roladę. Wykonanie kremu: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem,dodać czekoladę i likier. Biszkopt rozwinąć i posmarować kremem,zwinąć. Udekorować polewą czekoladową. Schłodzić. Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy