Kakaowy zawijaniec

  • wyświetlono: 180 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

To efektowne ciasto, pieknie się prezentuje na stole. Zachwyca smakiem. W prostocie czasami tkwi siła.

elapolo
  • 18 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na ciasto kruche:
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko

Z podanych składników przygotować kruche ciasto. zawinąć w folię i chłodzić w lodówce około 30 min lub dłużej. Następnie dno tortownicy o średnicy 26cm. wyłozyc papierem a następnie kruchym ciastem. Piec około 10 -15 min w temp. 200C aż się zezłoci.

Składniki na kakaowy biszkopt;
7 jajek

7 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem;
2/3 szkl. mleka
3 łyżki maki pszennej
35 dag masła
ok. 15 dag cukru pudru
kilka kropli aromatu migdałowego
kieliszek wódki

do ozdoby;
polewa czekoladowa
jagody goji
płatki migdałowe

Sposób przygotowania przepisu:

Kakaowy zawijaniec

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubijać do rozpuszczenia. Następnie dodawać po jednym żółtku, nadal miksować na niewielkich obrotach. A na końcu dodawać po łyżce przesiane maki i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na prostokątną blachę wyłożoną papierem o wymiarach 43x33 cm. Piec około 10 min. w temp. 200 st.C.
    Wyjąć i przełożyć na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, zawinąć jak roladę. Odstawić.
  • 2. Przygotowanie kremu:
    Mleko gotujemy.Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do mleka, zagotować, wystudzić. Masło z cukrem i olejkiem migdałowym miksować na jasny krem. Budyń dodawać po łyżce do masła i nadal miksować. Dodać wódkę, miksować jeszcze chwilę i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
    Po tym czasie biszkopt posmarować kremem, następnie wzdłuż pokroić na 7 równych pasków (taka sama szerokość). Jeden pasek zwinąć i postawić na środku kruchego spodu. Następne paski owijać dookoła, kremem do środka. Pozostałym kremem posmarować boki ciasta oraz wierzch. Ciasto schłodzić, a następnie oblać polewą i udekorować płatkami migdałowymi i jagodami goji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoczekoladaciasto kakaowemasabudyniowazawujaniec

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik kakaowy

Dodane przez: Jola1977-1977

Torcik kakaowy

Miałam bardzo mało czasu, a urodziny...

KAKAOWY JABŁECZNIK

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

KAKAOWY JABŁECZNIK

Kolejna odsłona szarlotki z lekko...

Łatwy, Kakaowy Przekładaniec

Dodane przez: gotowanietoproste

Łatwy, Kakaowy Przekładaniec

Przepis wydaje się być długi, ale...

Piernik kakaowy (ekspresowy)

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Piernik kakaowy (ekspresowy)

Zapraszam na smaczne i aromatyczne...

makowiec z orzechami

Dodane przez: klementynka

kakaowy makowiec z orzechami

Makowiec wyrabiany na gorąco. To...

Kakaowy biszkopt z truskawkami

Dodane przez: joanna30

Kakaowy biszkopt z truskawkami

Trochę tradycji czyli klasyczny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE