Składniki na ciasto kruche:
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
Z podanych składników przygotować kruche ciasto. zawinąć w folię i chłodzić w lodówce około 30 min lub dłużej. Następnie dno tortownicy o średnicy 26cm. wyłozyc papierem a następnie kruchym ciastem. Piec około 10 -15 min w temp. 200C aż się zezłoci.
Składniki na krem;
2/3 szkl. mleka
3 łyżki maki pszennej
35 dag masła
ok. 15 dag cukru pudru
kilka kropli aromatu migdałowego
kieliszek wódki
do ozdoby;
polewa czekoladowa
jagody goji
płatki migdałowe
Sposób przygotowania przepisu:
Kakaowy zawijaniec
1.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubijać do rozpuszczenia. Następnie dodawać po jednym żółtku, nadal miksować na niewielkich obrotach. A na końcu dodawać po łyżce przesiane maki i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na prostokątną blachę wyłożoną papierem o wymiarach 43x33 cm. Piec około 10 min. w temp. 200 st.C.
Wyjąć i przełożyć na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, zawinąć jak roladę. Odstawić.
2.
Przygotowanie kremu:
Mleko gotujemy.Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do mleka, zagotować, wystudzić. Masło z cukrem i olejkiem migdałowym miksować na jasny krem. Budyń dodawać po łyżce do masła i nadal miksować. Dodać wódkę, miksować jeszcze chwilę i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie biszkopt posmarować kremem, następnie wzdłuż pokroić na 7 równych pasków (taka sama szerokość). Jeden pasek zwinąć i postawić na środku kruchego spodu. Następne paski owijać dookoła, kremem do środka. Pozostałym kremem posmarować boki ciasta oraz wierzch. Ciasto schłodzić, a następnie oblać polewą i udekorować płatkami migdałowymi i jagodami goji.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze