Miałam dość zwykłych filetów z kurczaka w panierce dlatego postanowiłam je urozmaicić. Zawijańce są niezwykle delikatne i soczyste a subtelny posmak chrzanu nadaje im wyjątkowego charakteru.
10 min
Składniki:
pojedynczy filet z kurczaka
pół kubeczka twarożku o smaku chrzanowym, np. Almette
po pół pęczka koperku i szczypiorku
jajko i bułka tarta do panierki
sól i pieprz do smaku
Zawijańce z chrzanowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z piersi kurczaka oczyścić i przekroić w poprzek na dwie części. Następnie cienko rozbić je tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
2.Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Filety posmarować chrzanowym twarożkiem i posypać posiekaną zieleniną. Delikatnie posolić i zwinąć w rulony, następnie spiąć wykałaczkami.
3.Tak przygotowane zawijańce obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. Następnie wstawić je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 10 minut aby mięso "doszło" w środku.
4.Zawijańce najlepiej smakują z młodymi ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka.
Komentarze