Zawijańce z chrzanowym twarożkiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Miałam dość zwykłych filetów z kurczaka w panierce dlatego postanowiłam je urozmaicić. Zawijańce są niezwykle delikatne i soczyste a subtelny posmak chrzanu nadaje im wyjątkowego charakteru.

  • 10 min

Składniki:

  • pojedynczy filet z kurczaka
    pół kubeczka twarożku o smaku chrzanowym, np. Almette
    po pół pęczka koperku i szczypiorku
    jajko i bułka tarta do panierki
    sól i pieprz do smaku

Zawijańce z chrzanowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka oczyścić i przekroić w poprzek na dwie części. Następnie cienko rozbić je tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 2. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Filety posmarować chrzanowym twarożkiem i posypać posiekaną zieleniną. Delikatnie posolić i zwinąć w rulony, następnie spiąć wykałaczkami.
  • 3. Tak przygotowane zawijańce obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. Następnie wstawić je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 10 minut aby mięso "doszło" w środku.
  • 4. Zawijańce najlepiej smakują z młodymi ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy