Zapiekany kalafior z szynką i serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybki do przygotowania, a do tego ma fantastyczny smak.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średni kalafior
    150 g szynki drobiowej
    60 g sera żółtego
    1 szklanka mleka
    4 jajka
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz

Zapiekany kalafior z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior oczyścić i podzielić go na różyczki.gotować w osolonym wrzątku przez 3 minuty.
    Odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
    Jajka ubić w misce i wymieszać z mlekiem i posiekanym koperkiem,doprawić solą i pieprzem.
    Szynkę pokroić w paseczki.
  • 3. W natłuszczonym naczyniu ułożyć kalafior oraz pokrojoną wędlinę.
    Całość równomiernie zalać masą jajeczną i posypać startym serem.
    Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 160 stopni C przez 40 minut.

Komentarze

Podobne przepisy