Zapiekanki z porem z patelni

0 (0 ocen)

Kiedy nie mamy pomysłu na szybkie i smaczne śniadanie lub kolacje proponuje zapiekanki z patelni. Takie zapiekanki przypominają mi dzieciństwo, bo często robiła mi je babcia.

Składniki:

  • chleb - 4 kromki
    kiełbasa - 1 pętko
    ser żółty - 4 plastry
    por - ok. 5 cm.
    ogórek kiszony - 1 szt.
    serek topiony - do posmarowania kromek
    pomidor - 1 szt.
    olej - do smażenia
    woda - ok. 1 szkl.
    ketchup łagodny - do posmarowania
    szczypiorek - do posypania

Zapiekanki z porem z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1sdm30f 1. Przygotować składniki. Pomidora i kiełbasę pokroić w plastry. Pora drobno posiekać. Ser może być w plastrach lub rozdrobnić na mniejsze.
    Ogórka pokroić w plastry.
  • image-12oy0m7 2. Kromki chleba smarujemy cienko serkiem topionym. Układamy plaster sera, por, pomidor oraz kiełbasę.
  • image-1ktns9d 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Układamy kromki chleba. Gdy oliwa wsiąknie w zapiekanki wlewamy trochę wody i przykrywamy pokrywką, aż woda wyparuje. Chwilę smażymy, aby zapiekanki od spodu przypiekły się.
    Muszą być zarumienione. Gotowe wyciągamy.
    Na każdej zapiekance układamy plasterki ogórka. Smarujemy ketchupem i posypujemy szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy