Kiedy nie mamy pomysłu na szybkie i smaczne śniadanie lub kolacje proponuje zapiekanki z patelni. Takie zapiekanki przypominają mi dzieciństwo, bo często robiła mi je babcia.
Składniki:
chleb - 4 kromki
kiełbasa - 1 pętko
ser żółty - 4 plastry
por - ok. 5 cm.
ogórek kiszony - 1 szt.
serek topiony - do posmarowania kromek
pomidor - 1 szt.
olej - do smażenia
woda - ok. 1 szkl.
ketchup łagodny - do posmarowania
szczypiorek - do posypania
Zapiekanki z porem z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować składniki. Pomidora i kiełbasę pokroić w plastry. Pora drobno posiekać. Ser może być w plastrach lub rozdrobnić na mniejsze.
Ogórka pokroić w plastry.
3.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Układamy kromki chleba. Gdy oliwa wsiąknie w zapiekanki wlewamy trochę wody i przykrywamy pokrywką, aż woda wyparuje. Chwilę smażymy, aby zapiekanki od spodu przypiekły się.
Muszą być zarumienione. Gotowe wyciągamy.
Na każdej zapiekance układamy plasterki ogórka. Smarujemy ketchupem i posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze