Zapiekanka ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przepyszna :) Szybka w przygotowaniu i sycąca.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 paluchy lub 2 półbagietki
    masło
    opakowanie świeżego szpinaku
    150g sera żółtego
    2-3 ząbki czosnku
    3 łyżki śmietany 12%
    sól i pieprz

Zapiekanka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy, wykrawamy ogonki i kroimy w paseczki.
  • 2. Na łyżce masła podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 3. Dodajemy szpinak. Smażymy aż znacznie zmniejszy swoją objętość (nie doprowadzamy do stanu papki).
  • 4. Śmietanę mieszamy z solą i pieprzem do smaku. Wlewamy do szpinaku.
  • 5. Bagietki przekrawamy na pół i smarujemy masłem.
  • 6. Na bagietki nakładamy szpinak i posypujemy startym serem.
  • 7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15-20 minut.

Porady

Do polania zapiekanki znakomicie nadaje się sos czosnkowy lub ketchup.

Komentarze

Podobne przepisy