Zapiekanka z dyni i mięsa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zapiekanka z dyni i mięsa typowo jesienna, rozgrzewająca, kojąca. Smak i aromat, co pieści zmysły. Idealna na obiad czy kolację. Możemy ją podać gdy goście nas zaskoczą, gdy pomysłu zabraknie, a czasu mamy mało.

  • 45 min

Składniki:

  • 800g miąższu z dyni
    300g mięsa mielonego
    200g sera żółtego
    1 puszka pomidorów krojonych
    2 średnie cebule
    200g śmietany 18%
    1-2 łyżki masła
    sól
    pieprz

Zapiekanka z dyni i mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na maśle.
    Dodajemy pomidory.
    Dusimy do momentu aż płyn odparuje.
    Następnie dodajemy śmietanę i mieszając od czasu do czasu dusimy jeszcze 15 minut.
    Mięso podsmażamy i dodajemy do sosu pomidorowego.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Dynię kroimy w kostkę i wrzucamy na chwilę do gorącej osolonej wody.
    Następnie dynię odsączamy i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
    Na dynię wykładamy farsz mięsny.
    Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170st.C przez 30 minut.
    Podajemy na ciepło.
    Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy