Zapiekanka z chorizo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szybkie i łatwe w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Pikantne, z charakterem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 cebula,
    - 20 dag chorizo
    - 3 ząbki czosnku,
    - 1 czerwona papryka,
    - 2 pomidory,
    - 20 dag kapusty kiszonej,
    - 5 ziemniaków średniej wielkości,
    - 5 pieczarek,
    - 3 ziarenka jałowca,
    - sól,
    - pieprz,
    - majeranek,
    - łyżeczka oliwy z oliwek
    - liść laurowy.


Zapiekanka z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i przekroić na 4 części. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, kiełbasę w cienkie plasterki, pieczarki na kilka części.

    Naczynie żeliwne lub żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek.

    Układać warstwowo: ziemniaki, sól, majeranek, pieprz, jałowiec, liść laurowy, chorizo, papryka, pieczarki, cebula, czosnek w całości - nieobrany, sól, pieprz, majeranek, kapusta kiszona.


    Przykryć folią aluminiową i piecz w temperaturze 200 stopni przez 50 minut. Następnie pokroić pomidory i ułożyć na kapuście, lekko posolić. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy