zapiekanka twarożkowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepyszna delikatna zapiekanka, jeśli lubicie naleśniki, serniki, będzie Wam bardzo smakować. Jest błyskawiczna, tania i banalnie prosta, idealna dla zabieganych, ale bardzo głodnych :)

  • 50 min

Składniki:

  • 250 gramów suchego makaronu większego kalibru
    250 gramów twarogu półtłustego
    4 jaja
    0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego
    100 gramów stopionego, schłodzonego masła
    0,5 szklanki cukru + 1 kopiasta łyżka
    1 płaska łyżka cukru waniliowego
    skórka starta z połowy cytryny (opcjonalnie)
    szczypta soli do gotowania makaronu

Zapiekanka twarożkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie odcedzić, lekko schłodzić.
    Twaróg (w kostce) wrzucić do miski, dolać masło, sok, mleko, dosypać cukry, wbić 4 jaja, dodać skórkę z cytryny (opcjonalnie), wszystko zmiksować na jednolitą masę (będzie rzadka, robiłam to blenderem i dzięki temu twarogu nie musiałam mielić).
    Do masy wrzucić makaron, wymieszać.
    Do natłuszczonej formy żaroodpornej (ja robiłam to w formie do tarty o średnicy 26 cm, ale z podwyższonym brzegiem). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, zapiekać dopóki powierzchnia zapiekanki się nie zezłoci, można sobie bardziej lub mniej przypiec, wg uznania.

Porady

Do masy możemy dodać rodzynki lub np suszoną żurawinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy