Zapiekanka ryżowo serowa z malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka w wersji na słodko

  • 60 min

Składniki:

  • 100g ryżu
    250g białego sera
    100g malin – mogą być mrożone
    Ok. 5 łyżek cukru
    Cukier waniliowy
    30ml śmietany 18%
    2 jajka
    Skórka otarta z jednej cytryny

Zapiekanka ryżowo serowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w mleku lub wodzie do miękkości. Ser zmielić, a następnie utrzeć z jajkami i śmietaną. Dodać cukry i skórkę z cytryny. Odłożyć połowę masy serowej, drugą część połączyć z odsączonym i zimnym ryżem. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Masę serowo – ryżową przełożyć do wysmarowanych tłuszczem kokilek, na wierzch wyłożyć pozostały ser. Zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach. Wierzch zapiekanek ma się lekko zrumienić. Podawać na zimno lub ciepło obsypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy