Zapiekanka pod śmietanową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy , obieramy i kroimy w plastry. Ogórki kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i również kroimy w kostkę.
2.Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone oraz pokrojone w kostkę warzywa , często mieszając i doprawiając przyprawa uniwersalna.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami: ziemniaki , mięso z warzywami , i tak układamy do wyczerpania składników by górną warstwę stanowiły ziemniaki.
4.W głębszym naczyniu rozprowadzamy śmietanę z serem i rozkłóconym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem . Polewamy zapiekankę. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 170 Stopni Celsjusza.
Komentarze