Zapiekanka pod śmietanową kołderką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Polecam tę zapiekankę zarówno na obiad jak i na kolację. Przypadła do gustu mojemu mężowi i synowi.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
    2 średnie cebule
    4 ząbki czosnku
    50 dag. mielonego mięsa z indyka
    4 ogórki konserwowe
    czerwona papryka
    20 dag. startego żółtego sera
    300 ml. śmietany
    olej , jajko , sól , pieprz , przyprawa uniwersalna

Zapiekanka pod śmietanową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy , obieramy i kroimy w plastry. Ogórki kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i również kroimy w kostkę.
  • 2. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone oraz pokrojone w kostkę warzywa , często mieszając i doprawiając przyprawa uniwersalna.
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami: ziemniaki , mięso z warzywami , i tak układamy do wyczerpania składników by górną warstwę stanowiły ziemniaki.
  • 4. W głębszym naczyniu rozprowadzamy śmietanę z serem i rozkłóconym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem . Polewamy zapiekankę. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 170 Stopni Celsjusza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy