Makaronowa zapiekanka pod śmietanowo-serową kołderką

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Gorąca, pełna smaków, mojemu mężowi zawsze smakuje.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 100 g grubego makarony
    100 g dowolnej wędliny
    150 g tartego żółtego sera
    2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
    2 jajka
    6 dużych pieczarek
    1/2 czerwonej słodkiej papryki
    1 świeża papryczka chili
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    4 połówki suszonych pomidorów z oliwy
    2 łyżeczki pesto
    1/2 łyżeczki oregano
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    sól
    pieprz
    2 łyżki bułki tartej
    3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Makaronowa zapiekanka pod śmietanowo-serową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie i przelewamy go zimną wodą
    2. Paprykę, pieczarki, cebulę, czosnek i suszone pomidory podsmażamy na łyżce oliwy. Aby warzywa dobrze odparowały delikatnie je solimy. Przerzucamy do dużej miski.
    3. Wędlinę kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na złoto na drugiej łyżce oliwy. Dodajemy do miski z warzywami.
    4.Do miski wrzucamy również makaron, dodajemy pesto i pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy.
    5. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy makaron z warzywami i posypujemy wszystko grubą warstwą startego żółtego sera.
    6. Jajka roztrzepujemy ze śmietana i polewamy naszą zapiekankę. Zapiekamy w 170 st C przez ok 40 min, aż zapiekanka będzie miała złoty kolor. Można podać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
    SMACZNEGO!

Porady

Zapiekanka to świetny sposób na wykorzystanie niezjedzonych resztek wędlin czy serów. Do zapiekanki można dodać również kukurydzę konserwową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować