Makaronowa zapiekanka pod śmietanowo-serową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie i przelewamy go zimną wodą
2. Paprykę, pieczarki, cebulę, czosnek i suszone pomidory podsmażamy na łyżce oliwy. Aby warzywa dobrze odparowały delikatnie je solimy. Przerzucamy do dużej miski.
3. Wędlinę kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na złoto na drugiej łyżce oliwy. Dodajemy do miski z warzywami.
4.Do miski wrzucamy również makaron, dodajemy pesto i pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy makaron z warzywami i posypujemy wszystko grubą warstwą startego żółtego sera.
6. Jajka roztrzepujemy ze śmietana i polewamy naszą zapiekankę. Zapiekamy w 170 st C przez ok 40 min, aż zapiekanka będzie miała złoty kolor. Można podać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!
Porady
Zapiekanka to świetny sposób na wykorzystanie niezjedzonych resztek wędlin czy serów. Do zapiekanki można dodać również kukurydzę konserwową.
Komentarze