ZAPIEKANKA GRECKA PASTICIO

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szybki obiad, rodem z kuchni greckiej

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    2 szklanki makaronu penne
    1 puszka pomidorów krojonych
    szklanka startego żóltego sera
    natka pietruszki
    kilka gałązek świeżego oregano
    sól,pieprz
    15 dag fety
    1 kulka mozzarelli
    oliwa z oliwek
    beszamel:
    50 g masła
    niecała szklanka mąki
    1 3/4 szklanki mleka
    1 jajko
    gałka muszkatołowa
    sól,pieprz

Zapiekanka grecka pasticio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Na oliwie z oliwek przesmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę. Kiedy się zrumieni dokładamy

    mięso mielone. Doprawiamy solą,pieprzem oraz dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki i

    oregano oraz wkruszamy ser feta.
    *Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
    *W rondelku zagotowujemy mleko, w drugim garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę,

    energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki, dolewamy mleko, mieszamy. Studzimy.Kiedy

    przestygnie dodajemy 1 jajko, rozbełtamy je. Doprawiamy solą,pieprze, i szczyptą mielonej gałki

    muszkatołowej.
    * W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, na to wykładamy starkowany ser, następnie

    mięso mielone. Na wierzch wylewamy beszamel. Wykładamy pokrojone w plastry mozzarellę.

    Zapiekamy 15 minut w 170 st. Żeby zapiekanka nie rozpadała się podczas krojenia, zostawiamy

    do delikatnego przestygnięcia przed podaniem.
    Z mojego przepisu wyszły mi dwa naczynia zapiekanki.

Komentarze

Podobne przepisy