ZAPIEKANKA BROKUŁOWO-CZOSNKOWA

0 (0 ocen)

Czasem mamy mało czasu, czasem mamy ochotę na coś dobrego, ale bez dużego nakładu pracy. Co zrobić? Można zrobić zapiekankę. Wystarczy kilka głównych składników, do tego beszamel i powstaje pyszna, syta zapiekanka.

Składniki:

  • brokuł 0.5 kg.
    filety z kurczaka 3 szt.
    makaron pełnoziarnisty z mąki durum rurki 2 szkl.
    kucharek 1 łyżka
    pieprz 1 szczypta
    sól 1 łyżeczka ( do makaronu )
    beszamel:
    ciepłe mleko 0.5 l.
    mąka 3 łyżki
    masło 3 łyżki
    sól i pieprz do smaku
    czosnek 4 ząbki
    dodatkowo:
    ser żółty ok. 100 g.
    szczypior 1 pęk

Zapiekanka brokułowo-czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła przepłukać zimną wodą. Podzielić na różyczki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Filety umyć i pokroić w dość grubą kostkę. Doprawić kucharkiem i pieprzem. Umieścić między brokułami. Makaron ugotować al dente wg. wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. Rozsypać na zapiekance.
    W garnku umieścić masło, rozpuścić i dodać mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Stopniowo wlewać podgrzane mleko, dalej mieszając, aż masa będzie gładka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i wylać na zapiekankę.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min. Po tym czasie wyciągamy posypujemy posiekanym szczypiorkiem i startym serem lub plastry sera. Wsadzamy ponownie do piekarnika na 10 min. przy czym zmniejszamy stopnie do 160.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy