Czasem mamy mało czasu, czasem mamy ochotę na coś dobrego, ale bez dużego nakładu pracy. Co zrobić? Można zrobić zapiekankę. Wystarczy kilka głównych składników, do tego beszamel i powstaje pyszna, syta zapiekanka.
Składniki:
brokuł 0.5 kg.
filety z kurczaka 3 szt.
makaron pełnoziarnisty z mąki durum rurki 2 szkl.
kucharek 1 łyżka
pieprz 1 szczypta
sól 1 łyżeczka ( do makaronu )
beszamel:
ciepłe mleko 0.5 l.
mąka 3 łyżki
masło 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
czosnek 4 ząbki
dodatkowo:
ser żółty ok. 100 g.
szczypior 1 pęk
Zapiekanka brokułowo-czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła przepłukać zimną wodą. Podzielić na różyczki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Filety umyć i pokroić w dość grubą kostkę. Doprawić kucharkiem i pieprzem. Umieścić między brokułami. Makaron ugotować al dente wg. wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. Rozsypać na zapiekance.
W garnku umieścić masło, rozpuścić i dodać mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Stopniowo wlewać podgrzane mleko, dalej mieszając, aż masa będzie gładka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i wylać na zapiekankę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min. Po tym czasie wyciągamy posypujemy posiekanym szczypiorkiem i startym serem lub plastry sera. Wsadzamy ponownie do piekarnika na 10 min. przy czym zmniejszamy stopnie do 160.
Komentarze