Kiedyś firma produkująca przyprawy (nie będę podawać nazwy) wypuściła na rynek FIX :) do takiej zapiekanki, a potem go wycofali, bardzo nam smakowała, więc trzeba było jakoś ją odtworzyć - wyszła tak.
50 min
Składniki:
ok. 1 kg zimniaków
500 g wędliny (szynka konserwowa / mortadela)
1 duża śmietana 18%
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
30 dag boczku wędzonego
0,3 l jasnego piwa
05, łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz, sól
200 g sera żółtego / mozzarelli
oliwa
Zapiekanka bawarska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo, pokroić je w plastry. Wędlinę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na łyżce oliwy, zdjąć z patelni. Podsmażyć na patelni boczek, i zdjąć z patelni zostawiając tłuszcz. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć wędlinę, zdjąć z patelni.
2.Na patelnię wrzucić cebulę i boczek, dokładnie wszystko wymieszać doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Dodać śmietanę i dokładnie rozprowadzić na patelni i podgrzewać około 2 minuty. Dodać piwo, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu jeszcze 5 min, dodać wędlinę. Pogotować żeby wszystko się zagrzało, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
3.W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, wylać sos, przykryć ziemniakami i zasypać wszystko serem. Piec w 180 ° C 20 min lub do roztopienia sera.
Komentarze