zapiekanka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jakiś czas temu, miałam mały kryzys zakupowy i musiałam przygotować obiad z tego co miałam w swojej lodówce.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron dowolny: 2 szklanki
    - mięso mielone(ja pomieliłam łopatkę): 300 gramów
    - cukinie pokrojone w plasterki: 1 sztuka
    - cebula, posiekana: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - pomidory w puszcze krojone: 400 gramów
    - żółty ser starty lub mozzarella: 100 gramów
    - bazylia, oregano, zioła prowansalskie,papryka slodka, ostra): 1 szczypta
    - sól, pieprz, kucharek: 1 szczypta
    - pieczarki: 100 gramów

Zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cukinię umyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Mielone zrumienić na patelni na małej ilości tłuszczu. Na drugiej patelni poddusić pieczarki, dodać cebulę i cukinię i dusić razem, aż cukinia zmięknie, ale się nie rozgotuje. Dodać warzywa do mięsa, wcisnąć czosnek, wlać zmiksowane lub rozdrobnione widelcem pomidory z puszki, doprawić i dobrze wymieszać. Ewentualnie można dodać śmietanę (ilość według uznania. Ja nie dodaję). Połączyć całość z makaronem, dodać połowę sera i dobrze wymieszać. Wyłożyć do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym serem i piec w 200 stopniach przez około 20-30 minut. Ser powinien się dobrze rozpuścić i lekko zarumienić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy