Zapiekane naleśniki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne i sycące danie doskonałe na gorąca kolację lub obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • naleśniki:
    35 dag mąki
    2 łyżki masła
    2 jajka
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mleka
    1 szklanka wody mineralnej
    Masa serowa:
    1/2 kg białego sera
    2 jajka
    cukier
    2 jabłka
    5 dag rodzynek
    Kruszonka:
    5 dag zimnego masła
    1 szczypta proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    3 łyżki otrąb pszennych
    Dodatkowo:
    rodzynki
    masło

Zapiekane naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić i ostudzić. Do przesianej mąki dodać sól, proszek do pieczenia oraz jajka i zimny tłuszcz , miksować z dodatkiem mleka i wody do uzyskania gładkiego ciasta, usmażyć chrupiące i troszkę grubsze naleśniki.
  • 2. Masa serowa: Ser utrzeć z cukrem ( cukier dodajemy do swojego smaku ja dałam 4 łyżki) i 1 jajkiem oraz 1 żółtkiem, dodać jabłka pokrojone w kostkę i rodzynki, dokładnie wymieszać.
  • 3. Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie rozcierać palcami, aż wszystkie składniki się połączą i dadzą nam kruszonkę.
  • Zapiekane naleśniki 4. Na środku naleśnika ułożyć porcję sera i zwinąć w ruloniki. Formę do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć w niej naleśniki, posmarować lekko ubitym białkiem, posypać kruszonką i rodzynkami.
  • Zapiekane naleśniki 5. Zapiekać naleśniki w temp. 200 st kilka minut, aż naleśniki się zrumienią. Podawać gorące, można dodatkowo delikatnie posypać cukrem pudrem, ale to nie jest konieczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy