zapiekane jabłka

0 (0 ocen)

  • 50 min

oszczędna zapiekanka na słodko

  • 50 min

Składniki:

  • 2 czerstwe bułki kajzerki,
    2 jabłka,
    2 łyżki soku z cytryny,
    3 łyżki rodzynek,
    4 łyżki cukru,
    aromat waniliowy lub śmietankowy,
    400 ml mleka,
    2 jajka,
    masło do wysmarowania formy

Zapiekane jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki pokroić na 1 cm plastry, Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W miseczce mieszamy sok z cytryny, rodzynki, 2 łyżki cukru i aromat śmietankowy lub waniliowy,dodajemy jabłka.

    W drugiej miseczce mieszamy mleko jajka i pozostały cukier.

    Natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy warstwą pieczywa, następnie układamy jabłka, a następnie znowu warstwę pieczywa. Polewamy równomiernie masą mleczną.

    Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut.

Porady

można użyć czerstwego ciasta drożdżowego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy