Zwykły żur jadało się dawniej w śląskich biedniejszych rodzinach.Mój żur jest wzbogacony:żeberkami,boczkiem,pieczarkami i śmietaną.Jest po prostu pyszny.
Wypasiony żur eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka i boczek zalać wodą,ugotować do miękkości,wyjąć z wywaru,ostudzić i pokroić w kostkę.
2.Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry (jeżeli są duże,w pół plastry),cebulę posiekać.Na patelni roztopić margarynę,dodać pieczarki,cebulę i usmażyć.
3.Obrane,umyte ziemniaki pokroić w kostkę.Pieczarki z cebulą i ziemniaki włożyć do wywaru,dodać sosy sojowe,kostkę grzybową,pieprz i gotować do miękkości pieczarek i ziemniaków.
4.Do zupy dodać mięso i boczek.Do wrzącej zupy wlewać zakwas,mieszając żeby nie porobiły się kluchy i zagotować.
5.Śmietanę wlać do garnka,dolewać gorącego żuru i mieszać.Zahartowaną śmietanę wlać do żuru.Skosztować i ewentualmie doprawić żur solą i pieprzem.Smacznego!
Komentarze