Wypasiony żur Eli

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zwykły żur jadało się dawniej w śląskich biedniejszych rodzinach.Mój żur jest wzbogacony:żeberkami,boczkiem,pieczarkami i śmietaną.Jest po prostu pyszny.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - żeberka wieprzowe: 40 dekagramów
    - boczku wędzonego: 30 dekagramów
    - pieczarek: 30 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - margaryna: 1 łyżka
    - ziemniaki: 1.5 kilograma
    - sos sojowy grzybowy: 1 łyżka
    - sos sojowy jasny: 2 łyżki
    - bulion grzybowy kostki: 1 sztuka
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 3 szczypty
    - zakwas na żurek: 500 mililitrów
    - śmietana kremówka 30 %: 125 mililitrów

Wypasiony żur eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka i boczek zalać wodą,ugotować do miękkości,wyjąć z wywaru,ostudzić i pokroić w kostkę.
  • 2. Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry (jeżeli są duże,w pół plastry),cebulę posiekać.Na patelni roztopić margarynę,dodać pieczarki,cebulę i usmażyć.
  • 3. Obrane,umyte ziemniaki pokroić w kostkę.Pieczarki z cebulą i ziemniaki włożyć do wywaru,dodać sosy sojowe,kostkę grzybową,pieprz i gotować do miękkości pieczarek i ziemniaków.
  • 4. Do zupy dodać mięso i boczek.Do wrzącej zupy wlewać zakwas,mieszając żeby nie porobiły się kluchy i zagotować.
  • 5. Śmietanę wlać do garnka,dolewać gorącego żuru i mieszać.Zahartowaną śmietanę wlać do żuru.Skosztować i ewentualmie doprawić żur solą i pieprzem.Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy