Wołowina zapiekana w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Niby nic szczególnego,ale tak podana wołowina wszystkim zawsze smakuje

  • 35 min

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
    8-10 dag chrzanu ze słoika
    łyżka musztardy
    1,5 łyżki mąki
    kopiasta łyżka masła
    120 ml jogurtu naturalnego
    250 ml rosołu
    sól
    pieprz
    łyżka cukru
    sok z jednej cytryny

Wołowina zapiekana w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel mięso od kości,pokrój na plastry lub na zgrabne kawałki.Ułóż w naczyniu żaroodpornym,skrop sokiem z cytryny i popieprz.
  • 2. Zrumień mąkę,dodaj masło,wlej wywar i jogurt naturalny,dokładnie wymieszaj.Dodaj chrzan,musztardę,gotuj na małym ogniu ciągle mieszając 5-10 minut.
  • 3. Spróbuj sos,dopraw cukrem i solą.Ewentualnie dodaj jeszcze łyżkę chrzanu.Zalej mięso sosem i zapiekaj w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy