Orzechowo-kukurydziane pralinki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rozpływające się w ustach kuleczki zachwycą nie tylko podniebienie ale i wzrok... Przepis pochodzi ze strony internetowej.

  • 40 min

Składniki:

  • - orzechy włoskie zmielone na pył- 1/2 szklanki
    - płatki kukurydziane zmielone na pył- 1/2 szklanki
    - mleko pełne w proszku- 1 szklanka
    - cukier puder- 1/3 szklanki
    - masło- 8 dkg + 1 łyżeczka dodatkowo
    - czekolada gorzka- 100g
    - olej- 1 łyżka

Orzechowo-kukurydziane pralinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie przysmażyć na 1 łyżeczce rozgrzanego masła cały czas mieszając żeby się nie spaliły. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. W misce zmiksować masło z wystudzonymi orzechami i cukrem pudrem na krem. Dodać płatki śniadaniowe i mleko w proszku i zagnieść do momentu zlepienia kuli. Toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze.
  • 3. Czekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia. Dekorujemy tak jak chcemy. Możemy obtoczyć całą kulkę lub tak jak na moim zdjęciu delikatnie oblać. Posypywać zmielonymi orzechami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy